تاریخ انتشار : جمعه 22 مهر 1401 - 11:47
528 بازدید
کد خبر : 2896

تبدیل محل اجتماع معتادان به خانه فرهنگی اردیبهشت عودلاجان

تبدیل محل اجتماع معتادان به خانه فرهنگی اردیبهشت عودلاجان
محل اجتماع معتادان به خانه فرهنگی اردیبهشت عودلاجان تبدیل شد.
مهندس بهروز مرباغی معمار ،استاد دانشگاه و مدیر خانه اردیبهشت عودلاجان در مصاحبه ای اختصاصی با سایت هنری پیام هنر به معرفی این خانه پرداخت و افزود: این خانه یک خانه قدیمی است که ما اینجا را در شهریور ۱۳۹۸ تحویل گرفته و شروع به کار کردیم و به فکر مرمت آن افتادیم، اینجا یک خانه متعلق به پهلوی اول بوده ولی با پیشرفت هایی که به مرور زمان کردیم و جلو رفتیم و با حفاری ها و مرمت هایی که جهت احیاء این مکان تاریخی برداشتیم که پرده از رازهای این خانه کنار رفت الان با وجود حمام خزینه ای که الان با آهک بری های اطرافش موجود است ،می توان با اطمینان گفت : این خانه متعلق به دوره زندیه است و این مجموعه در محله عودلاجان نظیر ندارد و بسیار زیبا است. دوره زندیه دست چه کسی بوده نمی دانیم و نتوانستیم پیدا کنیم ولی در دوره قاجار تحت مالکیت شخصی به نام میزا محمد ناظر بود که این نشان دهنده درباری بودن وی است، زیرا در آن زمان ناظر به کسانی گفته می شد که دخل و خرج دربار را می نوشتند.البته آن موقع این خانه در حقیقت اندرونی خانه بوده و چهار تا پلاک جنوبی و آن یک پلاک غربی هم با این یک خانه بودند ولی آنقدر خانه معروف و مهمی بود که روی نقشه “دارالخلافه ناصری” نامگذاری شده است، در خصوص خانه میرزا محمد ناظر در وب سایت ما  oulajan.ir به صورت مفصل نوشته شده است و می توان به طور کامل مطالعه کرد.
وی در ادامه افزود : در حقیت من و دو نفر از دوستان سینمایی، هزینه اینجا را تقبل کردیم، ملک در مالکیت شهرداری است و ما دریک مزایده قانونی پیروز میدان شدیم که اگر اینجا را  احیا کنیم طبق قرارداد ۲۶ سال در اختیار ما خواهد بود و بعد تحویل شهرداری بدهیم، البته بعد متاسفانه قرارداد به ۱۵ سال تغییر کرد. اکنون از دوران بهره بردای حدود یک سال می گذرد و ما به نام اینجا یک موسسه فرهنگی هنری بنام “اردیبهشت عودلاجان” به ثبت رسانده ایم و به همین نشانی از وزارت ارشاد پروانه فعالیت دریافت کرده و فعالیتهای فرهنگی و هنری خود را متمرکز کرده ایم.
مرباغی به برگزاری جشنواره های هنری اشاره کرد و گفت: ما امکان برپایی دو جشنواره در هر سال داریم که البته برای هر کدام باید مجوزهای مربوطه را دریافت نمائیم ولی در هر حال سال گذشته ما اولین جشنواره فیلم بخش خصوصی ایران به نام ” فیلم زمین” را برگزار کردیم ، دور دوم را هم مجوزهایش را داریم، امیدواریم که در آبان ماه سال جاری برگزار نمائیم. این جشنواره مطلقا” هیچ ارتباطی با نهادها ،سازمانهای دولتی و عمومی ندارد و کلا” توسط خود و حامیانمان تامین می شود و موضوع اصلیش ” توسعه پایدار” است که شامل فیلم های بلند و کوتاه مستند و داستانی می شود. به نقل از فرهاد توحیدی دبیر جشنواره امسال بیش از هزار فیلم از ۶۸ کشور جهان برای ما ارسال شده است ،مسئله قابل توجه برای ما این است که از یک جشنواره بخش خصوصی این همه استقبال بشود .البته لازم است در اینجا به دبیر جشنواره اشاره کنم که از سناریست های خیلی معروف، خوشنام و خوش فکر ایران است.
وی در ادامه به فعالیت های فرهنگی خانه اردیبهشت عودلاجان اشاره کرد و افزود: ما فعالیتهای فرهنگیمان از بعد از جشنواره هایی که گفته شد ،برگزاری شبهای فیلم است تا کنون ۴۸ هفته است که ۴۸ شب فیلم اینجا برگزار نموده ایم و بعد از آن جلسه نقد و بررسی فیلم  با حضور کارگردانان گذاشته ایم. شب های موسیقی با عنوان “نشست های موسیقی” که روزهای سه شنبه ، یک هفته در میان برگزار نموده ایم که اکنون به چهار نشت رسیده است.برنامه ای با نام ” عودلاجان شناسی “یک هفته در میان پنجشنبه ها برگزار می گردد که قدیمی ها و صاحب نظرهای عودلاجان می آیند، می نشینند و بحث می کنند، خاطره تعریف می کنند، و ما اینها را ضبط می کنیم. ما اینجا برای اینکه گردشگران بتوانند راحت تر نقاط گردشگری منطقه ۱۲ را پیدا کنند نقشه ای کامل تهیه کرده ایم تا گردشگران بتوانند از مکان های تاریخی و گردشگری منطقه دیدن نمایند این نقشه کامل از نقاط گردشگری مراکز تاریخی بر روی ساختار گوگل مپ ( google map) از وب سایت موسسه فرهنگی هنری که اسمش یاکو www.iacoo.ir  است و آنجا نقاط گردشگری که مجاز به بازدید هستیم با ایکون سبز و آن مکان هایی که درشان بسته است را با آیکون قرمز مشاهده خواهید کرد. روی آن بزنید یک رشته اطلاعات در حد دو سه پاراگراف و دو سه  عکس و هم مسیریابی دارد که بر مبنای گوگل شما به نقطه مورد نظر راهنمایی می کند.
وی در ادامه گفت:علاوه بر اینها ما  کتابخانه ای در مجموعه داریم که نزدیک به ۳۸۰۰ عنوان کتاب دارد و اسامی این کتاب ها در وب سایتمان موجود می باشد، کسانی که می خواهند از آن استفاده کنند می توانند بیایند در اینجا استفاده کنند فعلا امانت نمی دهیم به خصوص برخی از کتابها که اگر گم بشوند دیگر پیداکردنشان کار ساده ای نخواهد بود و در کنار این فعالیتهای مشخص و به قول معروف گل درشت ما نشریه ای است که در اینجا منتشر می شود که کوچک ترین نشریه عالم به اسم ” اردیبهشت عودلاجان ” که به صورت تک برگی ،رنگی و دو رو در قطع A4 چاپ می شود که هیچ خبر تبلیغی و حکومتی داخلش نیست و  نوشته هایی در مورد  محله عودلاجان  بوده و حتما  عکسی از یک بچه کوچک که بچه محله هست یا مهمان آمده باشد در آن دیده می شود و تا کنون ۱۴۱ هفته هر چهارشنبه منتشر شده  و اهالی محل الان پیش خودشان به این نشریه افتخار می کنند ومی گویند ما مجله داریم.
مهندس مرباغی در انتها افزود:درهر حال با احیای اینجا و بعد احیای خانه همسایه که حتما پیشنهاد می کنم آنجا را نیز ببینید، خانه اردیبهشت عودلاجان باعث تحت تاثیر قرار دادن محله شده است و لازم به توضیح است در گذشته قبل از اینکه اینجا را واگذار نمایند اینجا پر از معتاد به اصطلاح متجاهر بود. گردشگران و افراد معمولی به راحتی نمی توانستند در این کوچه رفت و آمد نمایند، همین کوچه بن بست که دیوارهای سیاه دودزده ای داشت بزرگترین پاتق معتادها بود حتی ما وقتی اینجارا تحویل گرفتیم ۴۶ خاور نخاله و آشغال متراکم آن دوره را از اینجا بردیم که وسایل زیادی از همین معتادها بودند درهر حال جای خیلی بدی بود با آباد شدن و احیای همین دو خانه الان محله تغییر شخصیت داده و اهالی این را کاملا” می دانند و به همین خاطر اینجا را خیلی دوست دارند. ما سهم نذری خودمان را داریم، سهم خرمالوی خودمان داریم، سهم نارنج داریم،  و مردم اینجا مارا شریک خودشان می دانند و این باعث خورسندی ما است.  امیدوار هستیم که کارهای صورت گرفته سبب شود چند خانه دیگر هم احیا شود ، به ویژه این زمینهای خالی که تا ۱۸؛ ۱۹ سال پیش همه آنها خانه بود و اکنون تصدیح و تخریب شده و در اختیار شهرداری و ناجا است ،حداقل بخشی از آن دوباره با همین مهندسی ساخته و احیا گردد و عودلاجان آن شان تاریخی خود را پیدا کند همان طور که در گذشته نگین تهران بود.
اگر به این خانه و آنچه در آن میگذرد علاقه مند هستید به آدرس ایران ، تهران ، خیابان پامنار کوچه آقاموسی بن بست اول سربزنید و اخبار آنرا از صفحه ایستاگرام به آدرس ordibehesh.oudlajanدنبال کنید.
خبرنگار : ثمره حامدی
عکس از: پیام احمدی کاشانی

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.